Plusuri și minusuri în meseria de fotograf de nunți

Blog Clar Studio

Plusuri și minusuri în meseria de fotograf de nunți

Data publicării:    2019-11-13


nunta-alina-si-alin-1930.jpg

Plusuri și minusuri în meseria de fotograf de nunți

  Crezi că îți dorești să devii un fotograf de nunți profesionist? Ai grijă ce îți dorești că s-ar putea împlini. O carieră în acest domeniu este pe cât de atrăgătoare și interesantă, pe atât de profitabilă, dar și foarte solicitantă. Astfel aceasta poate să-ți asigure un trai mai mult decît decent, dar asta nu înseamnă că nu au fost mulți care au eșuat în această branșă. Evident că majoritatea își doresc un venit mare și un loc de muncă fără prea mult efort. Ca și în orice domeniu sunt plusuri și minusuri, iar dacă ești în căutarea unui loc de muncă poate ai nevoie de niște lămuriri.

Primul plus: Profitabilitate

Da, este într-adevăr un avantaj. Însă ar trebui luate câteva aspecte în considerare. Fără îndoială, nunțile pot fi rentabile, iar suprasaturația în acest domeniu, este discutabilă, mai ales pentru că aceste evenimente vor fi mereu prezente. Atunci când ne facem un buget, este necesar să luăm în considerare toate cheltuielile, astfel încât să ieșim pe profit. Totul este să îți faci calcule, și evident să te gândești că vrei să participi la mai multe evenimente sau nu.

Primul minus: Instabilitate financiară

Din nefericire, banii sunt principalul motiv pentru care fotografii se orientează și către nunți. Dacă asta e și în cazul tău, ar trebui să renunți și să faci altceva. Aceasta nu e o descurajare, ci un sfat pentru a te decide dacă faci asta ca un job de rezervă, ca un hobby sau ca o adevărată carieră. Astfel e nevoie să îți faci un plan, pentru că fiind propriul tău șef, ești mereu neangajat. Fiecare întâlnire cu o mireasă este un nou interviu, unii ani sunt frumoși și plini de evenimente, alții mai puțin, e nevoie de timp pentru a învăța câteva trucuri, pentru a căpăta experiență și astfel a face lucrurile tot mai bine.

Ca și soluție, am putea să vă propunem să vă luați un mentor. Succesul financiar se va instala mai încet, dar dacă vei intra în această junglă, cel puțin o vei face cu un ghid. Poți începe cu un profesor online, cu diverse tutoriale pe youtube sau cu abonamente pe adresa de email. Apoi poți investi în diverse ateliere la care să participi, iar potrivit unor fotografi profesioniști de nuntă un prim pas mult mai important este cel de a investi în tine decât în echipament. Evident că trebuie să țineți seama de informația primită, să fie de bună calitate, de la oameni cu experiență în domeniu, dar și să aibă aceleași viziuni și valori, pentru a nu vă sacrifica ceea ce voi ați clădit sau ceea ce voi sunteți. Este de preferat să începeți să vă faceți un buget, să faceți plățile cash, chiar dacă tentația este mare pentru a vă achiziționa noile gadgeturi de pe piață.

Al doilea plus- lucrezi pentru tine. Astfel poți să ai programul tău propriu, să dormi mai mult să călătorești mai mult, mai ales fiindcă poți lucra de oriunde.

Al doilea minus- șeful tău este un adevărat călău. Este lesne de înțeles că vei petrece mai mult timp pentru a-ți termina toate task-urile, implicit contabilitate (dacă nu ai o companie mai mare), PR, marketing, cam tot ce ține de un business.  

Care ar fi soluția pentru problema nr 2? Fotografii de nuntă au nevoie de sisteme bine puse la punct. Acest business nu e doar la un click distanță și gata. E nevoie să te întâlnești cu clientul, să vorbești la telefon destul de des, iar acest timp poate fi în decursul unui an. Uneori vei găsi destul de dificilă comunicarea cu unele personale, însă dacă înveți să fi deschis cu clienții tăi vei putea înnoda unele prietenii ce vor dura o viață.

Un program bine stabilit, cu unele reguli ar putea să-ți ușureze munca: să te trezești devreme, să-ți verifici email-urile de două ori pe zi, conturile de pe rețelele sociale, o dată pe zi, să stabilești exact ce dorește clientul și termenele de predare pe care poți să le respecți. În timpul discuțiilor cu clienții e necesar să clarifici toate aspectele și condițiile, astfel încât să eviți toate neplăcerile apărute pe parcurs.

Un al treilea plus pentru care e plăcut să fii fotograf de nuntă este aceea de a face artă bazată pe dragostea și fericirea unui cuplu. Chiar dacă e uneori stresant și fizic te epuizează, este destul de inspirațional să iei parte la momente importante din viața oamenilor. Realitatea ne arată că da, sunt unele drame în fiecare familie, unele mai mari altele mai mici, e dificil să lucrezi cu oamenii, deoarece fiecare are problemele lui. Ca și soluție, trebuie să ne reamintim că ai noștri clienți sunt cei doi miri, nu părinții, bunicii sau oricine altcineva. Cu ei trebuie să purtăm discuțiile și să stabilim detaliile, dar și să îi pregătim pentru ziua cea mare, să le dăm câteva sfaturi pentru căsnicie, să fim alături de ei, chiar dacă asta cu siguranță va implica mai multe telefoane sau întâlniri face to face.

Putem concluziona ușor că a fi fotograf de nuntă este o adevărată provocare. Dacă te decizi să intri într-un astfel de business, este imperios necesar să te implici total, să dai tot ce este mai bun astfel că și clienții tăi vor fi mulțumiți, iar tu satisfăcut de realizările tale.  POST TAGS: fotograf nunta, fotografii nunta, foto video nunta

Conținutul incarcat pe website-ul www.clarstudio.ro, dar si alte materiale prezentate sau trimise prin intermendiul site-ului ce prezintă oferta (catalog, ofertă, sistem online, comunicările interne) sunt proprietatea intelectuală a wwww.clarstudio.ro. Orice încercare de copiere sau fraudă se pedepsește conform legislației în vigoare.